Patient Stories & News

Tratament de reflux fǎrǎ intervenție chirurgicalǎ

Prof. Dr. Cengiz Pata ,Medic Gatroenterolog la Spitalul Universitar Yeditepe Secția Boli İnterne din Koşuyolu explicǎ cǎ: „Metoda de tratament non-chirurgical pentru boala de reflux gastroesofagian nu provoacă incizii la nivelul pielii pacienților. Prin gură se introduce un endoscop special. Procedura se efectuează sub anestezie generală în camera de endoscopie. Durează aproximativ 60-90 de minute. Pacientul nu simte durere „.

  Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o boală care afectează aproape 25% din populație. Se manifestă adesea cu acuze precum arsuri în gât și piept, gust amar în gură. Principala tulburare care cauzează boala o reprezintǎ scurgerea acidului stomacal în esofag prin relaxarea structurii (sfincterului) care constǎ ȋn strângerea mușchilor între esofag și stomac. 

         Boala de reflux gastroesofagian (GERD) este o boală cronică. Utilizarea medicamentelor care suprimă acidul ,oferă de obicei o ușurare. Cu toate acestea, la mulți pacienți după întreruperea tratamentului medicamentos ,acuzele reîncep.

De ce ar trebui aplicată metoda endoscopică?

         Tratamentul permanent al bolii de reflux gastroesofagian constǎ ȋn restrângerea și întărirea sfincterul liber și  a-l aduce ȋn stare de funcționalitate. Prin acest sistem endoscopic, sfincterul este coborât și întărit. Nu apare incizie pe piele. Prin introducerea prin gură a endoscopului special țesutul stomacal intact este suturat în zona liberă de la capătul inferior al esofagului cu un material de sutură, pe care îl putem numi  bază medicală. Astfel, se previne scurgerea  acidului.

Cui se aplică?

        Paciențiilor cu vârsta peste 18 ani, a căror laxitate sfincteriană este mai mică de 3 cm (fără hernie hiatală) și care necesitǎ medicație continuă ,sunt considerați candidații la tratament.

Cum se efectuează tratamentul endoscopic?

       Procedura se efectuează sub anestezie generală într-o cameră de endoscopie. Durează aproximativ 60-90 de minute. După procedură, trebuie aplicată o dietă cu lichide, iar alimentele moi trebuiesc consumate până la recuperarea totalǎ. Ȋn câteva zile se pot reȋntoarce la dieta normală și la viața normalǎ de zi cu zi. Deoarece anestezia este utilizată în timpul procedurii, pacientul nu simte durere. Ulterior, timp de 2-3 zile pot exista dureri uşoare în  stomac sau în  gât.